Mini pulpeciki z jarmużem – 3xbez, SCD

Mini pulpeciki z jarmużem 3xbez, SCDSezon na jarmuż trwa, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Mini pulpeciki z jarmużem to taki mój sposób na zjedzoną zupę. Kładę je zawsze na wierzch (nie mieszam z zupą), wtedy smak i kolor zupy tracą na znaczeniu, bo chłopcy „łowią kuleczki” 🙂

Mini pulpeciki z jarmużem robiłam już kilkukrotnie i sama jestem zaskoczona ich fenomenem. Ja pamiętam jarmuż z soków warzywno-owocowych i smakował on strasznie „kapustowato”, a o dziwo w wersji gotowanej smak jest nawet przyjemny.

Dlaczego jarmuż? Dla osób na diecie bez mleka jest on idealnym źródłem wapnia. Więcej informacji o alternatywnych źródłach wapnia tutaj, a o właściwościach jarmużu tutaj. Wapń jest rozpuszczalny w wodzie, więc jarmużu nie należy zbyt długo myć, dusić w małej ilości wody i koniecznie pod przykryciem.

Składniki:

  • opakowanie 500 g mięsa mielonego – u mnie z indyka. Mięso można kupić gotowe lub zmielić w domu. Robiłam z jednego i drugiego i efekt końcowy był bardzo podobny.
  • opakowanie 200 g ciętego jarmużu
  • cebula – u mnie duża cukrowa
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 2 łyżeczki dozwolonego tłuszczu – u mnie masło klarowane

Przygotowanie:

Twarde części liści* oddziel od miękkich. Miękkie części umyj krótko pod bieżącą wodą i odłóż do wyschnięcia np. na sitko lub papierowe ręczniki kuchenne.

Cebulę umyj i poszatkuj. Zeszklij ją na możliwie dużej patelni na dozwolonym tłuszczu (u mnie masło klarowane) z dodatkiem sporej szczypty kurkumy. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię dodaj liście jarmużu i duś na małym ogniu (u mnie poziom 5 na 9) około 10 minut. Liście powinny zmniejszyć swoją objętość i jeszcze bardziej zmięknąć. Duś oczywiście pod przykryciem.

Jeśli używasz gotowego mięsa mielonego to pulpeciki możesz przygotować w robocie kuchennym. Zblenduj przestudzony jarmuż n mniejsze kawałki (nie musi być na gładko, nawet nie powinien), po czym dodaj mięso i na wolnych obrotach wymieszaj z pozostałymi przyprawami.

Jeśli masz mięso w kawałkach, to przepuść je przez maszynkę o drobnych oczkach. Razem z mięsem wrzuć jarmuż. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj łyżką.

Za pomocą łyżeczki nabieraj farsz i formuj mini pulpeciki. Moje mają średnicę ok. 1,5 cm, a i tak wrzucając je do zupy jeszcze je dzielę na cztery części – bo przecież na każdej łyżeczce zupy musi być „skarb” 🙂

Mini pulpeciki z jarmużem, z racji swoich małych rozmiarów, gotują się bardzo szybko – w około 15 minut. Z rondla można je wyłowić cedzakiem.

Ja podawałam je z zupą krem, ale równie dobrze mogą służyć jako danie główne np. w asyście sosiku i ryżu kalafiorowego.

*Tych twardych części nie trzeba wyrzucać. Ja z nich gotuję dla siebie puree np. z dodatkiem kalafiora lub pora.

2 thoughts on “Mini pulpeciki z jarmużem – 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *