Pieczeń z jarmużem – 3xbez, SCD

Pieczeń z jarmużem 3xbez, SCDTrochę przez przypadek ten przepis wypadł przed Świętami, ale w sumie czemu nie – pieczeń z jarmużem myślę, że jest idealna na śniadanie w rodzinnym gronie.

Nazwałam ją pieczenią, chociaż sama używam jej bardziej jako pasztetu na kanapki. Dzięki dość sporej ilości tłustego mięsa jest bardzo smarowna. Dzisiaj, dla odmiany, podałam ją nie z chlebem, a naleśnikami jaglanymi na słono i przecierem paprykowym. Dla „bajeru” połówki naleśników były odgrzewane w tosterze na wkładce do tostów. Każdy chwyt dozwolony aby uatrakcyjnić danie 😉

Pieczeń z jarmużem upiekłam testowo w małej formie silikonowej. Jeśli przygotowujesz pieczeń w keksówce o standardowych wymiarach ilość składników zwiększ czterokrotnie.

Ps: proszę nie regulować odbiorników, tak ona jest zielona, ale moi chłopcy są już przyzwyczajeni to zielonego koloru zup, sosów, soków, więc zielony pasztet nie był dla nich zaskoczeniem 🙂

Składniki  (na 1 silikonową formę o wymiarach 12,5 x 5,5 x 5,5):

  • mięso oddzielone od kości na których gotowałam wywar z kości – ilościowo był to nieco kopiaty głęboki talerz, niestety nie zważyłam 🙁 U mnie to było mięso indycze oraz kacze.
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 100 g jarmużu ciętego
  • kopiata łyżka dozwolonego tłuszczu – u mnie smalec gęsi. Jak dla mnie podkreśla rewelacyjnie smak.
  • sól, pieprz, kurkuma – nie dodawałam nic więcej, bo w sumie nie wiedziałam co będzie pasowało, ale z perspektywy czasu stwierdzam, że inne przyprawy są zbędne.

Przygotowanie:

Wyjmij kości z wywaru i odstaw do przestudzenia. W tym czasie weź pół opakowania jarmużu i oddziel liście od twardych części. Jarmuż przemyj pod bieżąca wodą i odcedź na sitku.

Cebulę obierz, umyj i poszatkuj. Zeszklij na patelni na dozwolonym tłuszczu z dodatkiem niewielkiej szczypty kurkumy. Jak już cebula zrobi się nieco przezroczysta dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy poczujesz aromat czosnku dołóż na patelnię jarmuż, przemieszaj i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu (u mnie poziom na kuchence 4 na 9) aż jarmuż straci objętość. Uważaj, aby go nie przypalić.

W tym czasie oddziel mięso od kości, uwzględniając tłuszcz oraz miękkie chrząstki, są one cennym źródłem kolagenu.

Przestudzone warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa. To samo zrób z mięsem. Pieczeń będzie bardziej smarowna jeśli użyjesz wkładki o mniejszych oczkach.

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Przemieszaj powstałą masę, dodaj przyprawy i przełóż do foremki. Jeśli używasz silikonowej foremki nie trzeba jej niczym smarować.

Piecz około 45-50 minut. Lepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, bo każdy piekarnik inny.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *