Pieczeń z pomidorami i bazylią 3xbez, SCD

Pieczeń z pomidorami i bazylią 3xbez, scdMłodszy syn gustuje w daniach o bardziej miękkiej konsystencji. Pieczeń z pomidorami i bazylią (dodatkowo także świeżym czosnkiem) pomimo tego, że bardzo aromatyczna (a może właśnie dzięki temu), bardzo mu smakowała.

Użyłam do tego dania świeżej bazylii i czosnku. O dziwo supermarketowa bazylia potrafi całkiem dobrze funkcjonować na parapecie – o ile często się ją podlewa 😉

Bazylia ma bardzo przydatne w leczeniu jelit właściwości:

  • ułatwia trawienie,
  • poprawia przyswajanie żywności,
  • likwiduje nadmierną fermentację w jelitach, a co za tym idzie i wzdęcia.

Więcej informacji o właściwościach bazylii tutaj.

Składniki:

  • mięso z uda indyczego 400 g
  • pół słoika suszonych pomidorów np. takich
  • pół krzaczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu gęsiego – lub innego dozwolonego tłuszczu
  • 1 jajko lub opcjonalnie płaska łyżeczka drobno zmielonego siemienia lnianego + 1/5 szklanki wrzątku – przy opcji z użyciem jajka, danie to jest dozwolone na diecie SCD
  • sól

Przygotowanie:

Siemię lniane zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Pozbądź się nadmiaru tłuszczu z pomidorów za pomocą ręcznika kuchennego (ten ze słoika to zazwyczaj olej słonecznikowy lub rzepakowy. Warto go zastąpić czymś bardziej wartościowym). Zblenduj suszone pomidory razem ze świeżym czosnkiem oraz rozpuszczonym, przestudzonym smalcem gęsim. Na koniec dodaj siemię lniane lub jajko i wymieszaj składniki.

Liście bazylii zerwij ręcznie z krzaka i podziel palcami na mniejsze kawałki. Przełóż na sitko i przemyj pod bieżącą wodą.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Mięso, razem z bazylią, zmiel w maszynce do mięsa (użyj końcówki z mniejszymi oczkami).

Zmielone mięso wymieszaj ze zblendowanymi wcześniej dodatkami. Dopraw solą i ewentualnie innymi przyprawami.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Masę przełóż do formy (u mnie była to silikonowa keksówka, która nie wymaga dodatkowego natłuszczania) i piecz około 45-50 minut z termoobiegiem.

Pieczeń z pomidorami i bazylią jest dość krucha, zdecydowanie nie jest smarowna. Można ją podawać pokrojoną w grube plastry zamiast kotleta do obiadu lub pokrojoną w kostkę do sałatki lub zupy krem.

Jest bardzo aromatyczna. Jeśli szukasz delikatniejszych smaków, polecam pasztety na bazie mięsa i warzyw z wywaru. Przepisy znajdziesz tutaj.

 

 

One thought on “Pieczeń z pomidorami i bazylią 3xbez, SCD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *