Pieczeń z rukolą 3xbez, SCD

Pieczeń z rukolą 3xbez, SCDTym razem dla odmiany pieczeń na zielono, czyli pieczeń z rukolą.

Powstała jako zagospodarowanie pozostałej części mięsa z uda indyczego. Z części pierwszej powstała pieczeń z pomidorami i bazylią.

Składniki:

  • mięso z uda indyczego 400 g
  • opakowanie świeżej rukoli
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki smalcu gęsiego – lub innego dozwolonego tłuszczu
  • 1 jajko lub opcjonalnie płaska łyżeczka drobno zmielonego siemienia lnianego + 1/5 szklanki wrzątku – przy opcji z użyciem jajka, danie to jest dozwolone na diecie SCD
  • sól

Przygotowanie:

Siemię lniane zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz, umyj i poszatkuj. Zeszklij na dozwolonym tłuszczu.

Rukolę umyj i z grubsza poszatkuj. Czosnek umyj, obierz i nieco rozdrobnij.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Mięso, razem z rukolą, czosnkiem i przestudzoną cebulą, zmiel w maszynce do mięsa (użyj końcówki z mniejszymi oczkami).

Zmielone mięso wymieszaj ze zblendowanymi wcześniej dodatkami oraz siemieniem lnianym/jajkiem. Dopraw solą i ewentualnie innymi przyprawami.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Masę przełóż do formy (u mnie była to silikonowa keksówka, która nie wymaga dodatkowego natłuszczania) i piecz około 45-50 minut z termoobiegiem.

Pieczeń z rukolą jest dość krucha, zdecydowanie nie jest smarowna. Można ją podawać pokrojoną w grube plastry zamiast kotleta do obiadu lub pokrojoną w kostkę do sałatki lub zupy krem.

Jest dość łagodna w smaku. Jeśli szukasz innych delikatnych smaków, polecam pasztety na bazie mięsa i warzyw z wywaru. Przepisy znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *