Pasztet to dla mnie idealny sposób na przemycenie warzyw, tym razem powstał bardzo delikatny (i wcale nie tak mocno zielony :)) pasztet z cukinią i fenkułem.Znalazło się w nim sporo zieleniny, ale jak na mój gust jest ona praktycznie niewyczuwalna w smaku. Na przekroju jedynie koperek jest nieco widoczny, pozostałe warzywa idealnie wtopiły się w mięso.
Myślę, że ten pasztet z powodzeniem nadaje się nawet dla najmłodszych. Cukinia jest delikatnym, lekkostrawnym warzywem, można ją wprowadzać do diety jako jedno z pierwszych warzyw. Więcej informacji o właściwościach cukinii tutaj.
Fenkuł jest znany ze swojego działania wiatropędnego i rozkurczowego. Herbatki z kopru włoskiego są stosowane na kolki już u niemowlaków. Dzieci mogą go polubić ze względu na jego słodkawy posmak. Ja od dziecka uwielbiałam jego anyżowy zapach 🙂 Więcej o jego właściwościach znajdziesz tutaj.
Do pasztetu dodałam szczyptę kardamonu. Ma on rewelacyjne działanie na chore jelita:
- wzmaga wydzielanie soków żołądkowych
- wzmaga apetyt – polecany niejadkom
- przyspiesza przemianę materii
- wykazuje działanie rozkurczowe
- niszczy helicobacter pylori odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
Składniki (na małą foremkę o pojemności 1/4 standardowej keksówki):
- 2 szklanki mięsa oddzielonego od kości z wywaru – tym razem to mięso z kaczki, razem z miękkimi chrząstkami i skórą. Jeśli użyjesz tylko mięsa, to musisz dodać np. 2 łyżki smalcu gęsiego. Dzięki temu pasztet będzie bardziej smarowny… oraz smaczniejszy, gdyż to tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku.
- 1/2 sporej (jak na sklepową) cukinii
- 1/4 średniego fenkuła
- pęczek koperku
- szczypta kardamonu
- łyżka dozwolonego tłuszczu – u mnie smalec gęsi
- sól
Przygotowanie:
Ugotuj wywar z kości. Odcedź kości i odstaw do przestudzenia. Oddziel od nich mięso, miękkie chrząstki oraz skórę.
Cukinię umyj, możesz obrać, ale nie musisz. Wydrąż nasiona i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fenkuł umyj i drobno poszatkuj.
Warzywa posól i odstaw na pół godziny. Następnie podduś na dozwolonym tłuszczu kilka minut.
Przestudzone warzywa zmiel w maszynce do mięsa (na mniejszych oczkach) razem z mięsem oddzielonym od kości.
Koperek umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem i drobno pokrój. Dodaj do mięsa z warzywami, wymieszaj.
Dodaj pozostałe przyprawy i ponownie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jeśli pasztet pieczesz w silikonowej foremce nie musisz jej smarować tłuszczem. Piecz około 45-50 minut w 180 stopniach.
Jeśli użyjesz mniej tłustego mięsa konieczne może być dodanie tłuszczu i/lub siemienia lnianego lub jajka aby pasztet z cukinią i fenkułem związał.