Pasztet z cukinią i fenkułem SCD, 3xbez

Pasztet z cukinią i fenkułem SCD, 3 x bezPasztet to dla mnie idealny sposób na przemycenie warzyw, tym razem powstał bardzo delikatny (i wcale nie tak mocno zielony :)) pasztet z cukinią i fenkułem.Znalazło się w nim sporo zieleniny, ale jak na mój gust jest ona praktycznie niewyczuwalna w smaku. Na przekroju jedynie koperek jest nieco widoczny, pozostałe warzywa idealnie wtopiły się w mięso.

Myślę, że ten pasztet z powodzeniem nadaje się nawet dla najmłodszych. Cukinia jest delikatnym, lekkostrawnym warzywem, można ją wprowadzać do diety jako jedno z pierwszych warzyw. Więcej informacji o właściwościach cukinii tutaj.

Fenkuł jest znany ze swojego działania wiatropędnego i rozkurczowego. Herbatki z kopru włoskiego są stosowane na kolki już u niemowlaków. Dzieci mogą go polubić ze względu na jego słodkawy posmak. Ja od dziecka uwielbiałam jego anyżowy zapach 🙂 Więcej o jego właściwościach znajdziesz tutaj.

Do pasztetu dodałam szczyptę kardamonu. Ma on rewelacyjne działanie na chore jelita:

  • wzmaga wydzielanie soków żołądkowych
  • wzmaga apetyt – polecany niejadkom
  • przyspiesza przemianę materii
  • wykazuje działanie rozkurczowe
  • niszczy helicobacter pylori odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.

Składniki (na małą foremkę o pojemności 1/4 standardowej keksówki):

  • 2 szklanki mięsa oddzielonego od kości z wywaru – tym razem to mięso z kaczki, razem z miękkimi chrząstkami i skórą. Jeśli użyjesz tylko mięsa, to musisz dodać np. 2 łyżki smalcu gęsiego. Dzięki temu pasztet będzie bardziej smarowny… oraz smaczniejszy, gdyż to tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku.
  • 1/2 sporej (jak na sklepową) cukinii
  • 1/4 średniego fenkuła
  • pęczek koperku
  • szczypta kardamonu
  • łyżka dozwolonego tłuszczu – u mnie smalec gęsi
  • sól

Przygotowanie:

Ugotuj wywar z kości. Odcedź kości i odstaw do przestudzenia. Oddziel od nich mięso, miękkie chrząstki oraz skórę.

Cukinię umyj, możesz obrać, ale nie musisz. Wydrąż nasiona i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fenkuł umyj i drobno poszatkuj.

Warzywa posól i odstaw na pół godziny. Następnie podduś na dozwolonym tłuszczu kilka minut.

Przestudzone warzywa zmiel w maszynce do mięsa (na mniejszych oczkach) razem z mięsem oddzielonym od kości.

Koperek umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem i drobno pokrój. Dodaj do mięsa z warzywami, wymieszaj.

Dodaj pozostałe przyprawy i ponownie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jeśli pasztet pieczesz w silikonowej foremce nie musisz jej smarować tłuszczem. Piecz około 45-50 minut w 180 stopniach.

Jeśli użyjesz mniej tłustego mięsa konieczne może być dodanie tłuszczu i/lub siemienia lnianego lub jajka aby pasztet z cukinią i fenkułem związał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *