Muffinki z rabarbarem 4xbez

Muffinki z rabarbarem 4xbezMuffinki z rabarbarem to ciąg dalszy moich poszukiwań mniej skrobiowych deserów do przedszkola. To zdecydowanie deser dla osób otwartych na inne smaki niż słodki 😉

Rabarbar jest mocno kwaśny, nawet po upieczeniu 😉 Od razu nadmienię, że jeśli komuś przypadną do gustu, to proponuję zapas rabarbaru sobie zamrozić lub zapasteryzować i jego spożycie rozłożyć równomiernie w roku. Niestety ten rarytas zawiera sporo szczawianów i może powodować dolegliwości bólowe (np. siusiaków u chłopców). Problem ten dotyczy zwłaszcza osób z chorymi jelitami.

PS: Na zdjęciu muffinki po rozmrożeniu 😉

Składniki (na 12 muffinek):

  • dwie łodygi rabarbaru + 1 łyżka ksylitolu do posypania
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny – można użyć innych suszonych owoców
  • 1 płaska łyżka mąki z topinamburu – można zastąpić inną z poniższych. Ja lubię po prostu jej smak.
  • 1 kopiata łyżka mąki kokosowej oraz migdałowej
  • 2 kopiate łyżki mąki ryżowej
  • 1 nieco kopiata łyżeczka siemienia lnianego – kto może to można zastąpić jajkiem
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli
  • 40 ml nierafinowanego oleju kokosowego
  • 200 ml domowego mleka kokosowego
  • ekstrakt waniliowy i malinowy – te możemy, kto może inne można zamienić
  • 1 bardzo dojrzały banan

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, odkrój zielone lub zrogowaciałe końcówki i pokrój w kostkę o średnicy max 1 cm. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżką ksylitolu, wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Rozmroź pół szklanki czarnych porzeczek lub innych owoców których użyjesz do dekoracji.

Suszoną żurawinę zalej niewielką ilością wrzątku (tylko tyle aby zakryło owoce) i odstaw do przestygnięcia.

Siemię lniane zalej niewielką ilością wrzątku (około 1/4 szklanki), wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej lub jakimś piecyku (ja używam do tego mikrofali, a dokładniej opcji grzałki, czyli bez mikrofal), odstaw do przestudzenia.

Do blendera/miski wsyp suche składniki: mąki (najlepiej przesiane przez sitko), sól, ksylitol, proszek, cynamon i dokładnie wymieszaj. Dodaj składniki mokre. Jeśli używasz miski dodaj wszystkie i dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz blendera to wymieszaj nim wszystkie poza rabarbarem. Na koniec dodaj rabarbar i wymieszaj łyżką.

Jeśli używasz formy silikonowej na muffinki po prostu przełóż do niej ciasto i udekoruj, jeśli metalowej (jak ja) to posmaruj papierowe papilotki tłuszczem (np. rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany).

Piecz w 180 stopniach około 30 minut, tj. do względnie suchego patyka (muffinki z rabarbarem są w połowie z mąk bezskrobiowych, więc zupełnie suche nie będą – na szczęście 🙂 ) i/lub do średnio wypieczonej skórki.

Jeśli dla odmiany szukasz dość słodkich muffinek polecam te z dodatkiem buraka

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *