Pasta z fasoli i słonecznika 3xbez, 4xbez

Pasta z fasoli i słonecznika 3 x bez, 4 x bezPasta z fasoli i słonecznika miała być alternatywą dla mięsnego pasztetu. Włożyłam ją nawet do foremki z jakiej synowie znają pasztet… i bingo – zjedli ze smakiem.

Starszy syn nawet poprosił o dokładkę 🙂  Z pewnością przepis do powtórzenia, ale kolejnym razem dam na śniadanie, nie kolację.

Fasola zwykła, to jedno z niewielu warzyw strączkowych na które syn nie ma nietolerancji. Jest to także jedno z warzyw, które idealnie komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. W tym przepisie połączyłam te smaki, co dało bardzo ciekawy efekt.

Wizualnie pasta mało zbliżona do pasztetu, jeśli już to może takiego nieupieczonego, ale moi synowi od razu podchwycili, że to pasztecik 🙂 W smaku coś pomiędzy prażonym masłem słonecznikowym, a kremem na słodko 🙂

Jeśli ktoś chciałby wykorzystać patent z foremkami, to są do nabycia na przykład tutaj. Ja nabyłam stacjonarnie w sklepie Społem.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1/2 szklanki ugotowanej i obranej ze skórki fasoli
  • 1/4 szklanki słonecznika
  • pół malej cebuli
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • wywar z kości lub woda przegotowana – w razie potrzeby
  • 1 morela – kto może to 1/4 jabłka
  • sól, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i odstaw do moczenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości dodając do wody sól i majeranek. Uwaga, fasola podczas gotowania chłonie sporo wody, często zaglądaj i dolewaj!

Ugotowaną fasolę odcedź i odstaw do przestudzenia. W tym czasie upraż nasiona słonecznika na suchej patelni.

Następnie umyj, obierz i poszatkuj cebulę. Zeszklij cebulę na dozwolonym tłuszczu i odstaw do przestudzenia.

Zdejmij skórkę z przestudzonej fasoli.

Fasolę, uprażony słonecznik, zeszkloną cebulkę, wypestkowaną i obraną ze skóry morelę z dodatkiem soli i papryki zblenduj na gładko. Jeśli pasta jest za gęsta i nie da się zblendować dodaj wodę lub wywar.

Pasta z fasoli i słonecznika została skonsumowana u nas tradycyjnie, na kanapkach. Myślę, że sprawdzi się również w naleśnikach, do pochrupania z warzywami, frytkami czy zdrowymi domowymi nachosami 🙂 Mam już także pomysł na wersję bez-skrobiową, która niebawem.

3 thoughts on “Pasta z fasoli i słonecznika 3xbez, 4xbez

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *