Tapiokowy murzynek 3xbez, 4xbez

Tapiokowy murzynek 3 x bez, 4 x bezJak się można domyślać w przedszkolu na deser miał być murzynek. Miałam kilka godzina na wykombinowanie domowej wersji i tym sposobem powstał tapiokowy murzynek.

Nie byłabym sobą, gdybym nie „wcisnęła” do tego dania jakiegoś warzywka. Tym razem była to dynia piżmowa. Dzięki temu mogłam użyć mniej mąki. Minus jest taki, że deserek nie ma konsystencji standardowego ciasta – ale moim chłopakom to nie przeszkadza. Jedli już wcześniej nisko-skrobiową migdałowo-kokosową chmurkę i także im smakowała.

Na wszelki wypadek deserek upiekłam w naczyniach do zapiekania, bo kompletnie nie wiedziałam jaki będzie efekt. A efekt jest taki, że na świeżo po upieczeniu można go jeść łyżeczką, bo ma konsystencję baaaaardzo gęstego budyniu. Po przestudzeniu można spokojnie wyciągnąć z formy (która przed pieczeniem była natłuszczona) i jeść rączkami. Z zewnątrz ma upieczoną skorupkę jak standardowe ciacho, w środku dla odmiany jest elastyczny 🙂

Składniki (na 4 porcje o średnicy 10 cm):

  • 5-cio centymetrowy plaster dyni piżmowej (z tej części środkowej, bez gniazda nasiennego wewnątrz)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (zamiast jajka)
  • 1 świeża figa
  • 50 g czarnej porzeczki – u mnie mrożona
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
  • ekstrakt malinowy – tylko taki miałam, można inny
  • 50 ml oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Na 2 godziny przed rozpoczęciem prac wystaw czarną porzeczkę z zamrażarki aby się rozmroziła.

Mielone siemię lniane zalej 1/4 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia (zamiast tego teoretycznie można użyć jajko lub 1/2 banana).

Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej lub jakimś piecyku. U mnie o tej porze roku wystarczy wystawić na balkon 🙂

Świeżą figę umytą i pokrojoną na plasterki oraz rozmrożoną czarną porzeczkę przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Możesz także zblendować i przetrzeć przez sitko lub wycisnąć przez gazę, jeśli Twoje dziecko nie lubi tych małych pestek 😉 Powstały sok wlej do blendera.

Dodaj do niego umytą i pokrojoną w kostkę dynię, przestudzone siemię lniane oraz przestudzony olej kokosowy. Zmiksuj na gładko.

Dodaj pozostałe przyprawy i ekstrakt, wymieszaj.

Dodaj mąkę z tapioki przesianą przez sitko oraz kokosową i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Masę przełóż do foremek ceramicznych do zapiekania (trzeba posmarować tłuszczem) lub silikonowych.

Piecz około 40 minut.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *