Potrzeba matką wynalazków 🙂 W przedszkolu na deser miał być precel, to i ja zrobiłam precle…, z tym, że placuszkowe.
Placuszkowe precle z dynią to także ciekawe urozmaicenie jeśli często robisz różne placuszki i dziecku się już znudziły. Nowy kształt może ponownie wzbudzić zainteresowanie dziecka. Oprócz precli zrobiłam także placuszki owale, trójkąty, kwadraty i ósemki. Myślę, że sporo dzieciaków z apetytem wciągnie cyferki albo placuszkowy napis MNIAM 🙂
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie „wcisnęła” do nich warzywka – tym razem padło na dynię.
Składniki (na 4 dziecięce porcje placuszków):
- 2 cm dyni piżmowej – ze środkowej części, tej bez gniazda nasiennego
- 1 dojrzały banan
- 20 ml soku z żurawiny – lub jeśli ktoś może to sok z cytryny
- 3/4 szklanki malin – lub innych owoców sezonowych
- 50 ml nierafinowanego oleju kokosowego
- pulpa z około 70 gram wiórek kokosowych – czyli pulpa po wyciśnięciu mleka
- domowe mleko kokosowe ok. 50 ml
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej – nie pomijałabym jej. To dzięki niej ciasto jest dość zwarte.
- pół szklanki mąki ryżowej – można próbować z innymi mąkami b.g.
- szczypta soli
- łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta kardamonu – opcjonalnie. Ja dodaję, bo dobrze działa na jelita.
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szpryca do wyciskania ciastek
Przygotowanie:
Nierafinowany olej kokosowy rozpuść np. w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
Dynię umyj i pokrój w kostkę. Banana umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć dynię, banana (na tym etapie nie dodawaj malin), sok z żurawiny, mleko kokosowe oraz przestudzony olej kokosowy do dobrego blenderka tj. takiego który da radę zmiksować je na prawie gładko.
Dodaj pulpę kokosową i zblenduj, a następnie suche składniki i ponownie zblenduj.
Ja użyłam malin mrożonych. Wyjmij kilka zamrożonych malin, włóż do woreczka na mrożonki i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Dodaj pokruszone maliny do ciasta i przemieszaj łyżką. Jeśli użyłeś świeżych malin to dodaj je i lekko zblenduj.
Zmontuj szprycę do wyciskania ciastek np. taką. Nie zakładaj żadnej końcówki, dzięki temu uzyskasz dość sporej średnicy dziurkę. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że po wypełnieniu szprycy nie wypływa maksymalnie kilka milimetrów, nie wylewa się.
Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj jakieś mleko roślinne, jeśli za rzadkie dodaj niewielką ilość mąki kokosowej.
Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego nierafinowanego lub innego dozwolonego. Ja używam do rozprowadzania oleju silikonowego pędzelka. Dobrze rozgrzej (u mnie poziom 7 na 9), potem możesz zmniejszyć ogień (u mnie poziom 5 na 9). Jeśli planujesz robić duże placuszkowe precle z dynią…lub inne kształty, przyda Ci się np. taka silikonowa szpatułka.