Leczo z kabanosami 3xbez, SCD

Leczo z kabanosami 3 x bezSyn u dziadków, ale praca w kuchni wre 🙂 Leczo z kabanosami jest idealnym daniem do słoiczkowania 🙂

Pierwsze działkowe cukinie zostały godnie spożytkowane 😉 Powstało z nich leczo oraz zupa krem z tej części miąższu, która zawierała nasiona. Było jej na tyle dużo (z 3 cukinii), że szkoda mi było wyrzucać, wszak to jadalne 😉

To danie idealnie nadaje się do słoiczkowania. W młodości szczerze przyznam, że mi się przejadło, bo na studiach zjadłam go chyba tonę, ale teraz po … nastu 😉 latach wracam do niego ze smakiem.

Cukinia jest bardzo lekkostrawna, neutralna w smaku, pasuje do wielu dań. Jest bogata w potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K , B1, beta karoten. Cukinia ma ponadto właściwości odkwaszające. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Edit: jeśli chcecie zapasteryzować w używanych wekach, to lepiej dokupić nowie wieczka. Niestety jeden ze słoików się rozszczelnił, aż szkoda było wyrzucać 🙁

Składniki (na 3 słoiki 900 ml):

Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.

Przygotowanie:

Papryki umyj, przekrój na pół i wydrąż nasiona. (Z tej racji, że gotuję dla dzieci paprykę wolę bez skórki. Aby takową uzyskać trzeba ją upiec.) Wydrążone połówki połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Skórka ma być pofałdowana, ale nie spalona. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Po upieczeniu papryki skórę w zdecydowanej większości da się usunąć.

Cebulę obierz, umyj i poszatkuj. Zeszklij na patelni z łyżeczką smalcu gęsiego. Przełóż do rondla z grubym dnem, przeznaczonego do duszenia potraw.

Na patelni zarumień obrane z skórki (jeśli Twojemu dziecku skórka nie przeszkadza to nie obieraj kabanosów, bo jednak trochę zabawy z tym jest 😉 ) i pokrojone w kostkę kabanosy. Przełóż je do rondla z cebulą.

Do rondla dolej wywar i duś mięso z cebulą około 15 minut. Na tym etapie dodaj koszyczek z przyprawami tj. zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziarnami kolendry, goździkami i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a bezpośrednio do potrawy dodaj pozostałe przyprawy.

Po tym czasie dodaj umytą, obraną i startą na tarce (ja użyłam robota kuchennego) o dużych oczkach marchew.

W międzyczasie umyj, obierz i wydrąż nasiona z cukinii. Nasiona najłatwiej wydrążyć łyżeczką do herbaty.

Cukinię pokrój w paski, a potem w kostkę o średnicy ok. 1-1,5 cm. Cukinię także można zeszklić na smalcu, ja jednak pominęłam ten etap. Całą pokrojoną cukinię dodaj do rondla.

Zieloną paprykę obierz ze skóry, zblenduj i dodaj do potrawy, a czerwoną dodaj w postaci niedługich pasków lub kostki.

Leczo z kabanosami duś do pożądanej miękkości cukinii.

Jeśli chcesz zasłoiczkować swoje leczo z kabanosami, to polecam trzykrotną pasteryzację (30 minut w 120 stopniach, przy czym wkładamy do zimnego piekarnika, a czas liczymy od uzyskania docelowej temperatury), co 24 godziny. Taka pasteryzacja nazwana jest tyndalizacją. Więcej o niej możesz przeczytać tutaj lub tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *