Ryż na mleku na zimno 3xbez, 4xbez

Ryż na mleku na zimno 3 x bez, 4 x bez

W przedszkolu mają serwować ryż na mleku, to i ja zrobiłam, a co 😉

Z tym, że mój będzie w wersji 3, a nawet 4xbez i z dodatkowym „chłodzeniem” w postaci kosteczek kisielu „wzmocnionego” agarem. Kisiel robiłam poprzedniego dnia, także jako deser do przedszkola. Do przepisu na klasyczny kisiel dodałam pół łyżeczki agar agar, aby konsystencję miał mniej ciągnącą, a bardziej jak galaretka. Dzięki temu łatwiej synowi go zjeść 😉

Składniki (na 3 porcje):



Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.

Przygotowanie:

Ryż umieść na sitku i przepłucz go kilkakrotnie w wodzie. Woda po płukaniu powinna być przezroczysta, nie mętna.

Umieść ryż w garnku i zalej mlekiem kokosowym lub mlekiem z wodą. Niewykluczone, że w trakcie gotowania trzeba będzie jeszcze dodać wody.

Dodaj szczyptę soli i (opcjonalnie) ksylitolu. Gotuj według wskazówek na opakowaniu, a nawet kilka minut dłużej.

Gotuj na bardzo małym ogniu (u mnie poziom 4 na 9) i pod przykryciem.

Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce (na oczkach o dowolnej wielkości).

Na minutę przed końcem gotowania dodaj kwaśny sok, starty owoc, wanilię i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Ryż na mleku przełóż do miseczek i odstaw do przestygnięcia. Przed włożeniem do lodówki udekoruj kosteczkami i owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *