W takie upały jak obecne nawet jabłko pokrojone w kostkę od razu się psuło i dzieci nie chciały jeść. Z pomocą przyszedł popcorn BIO bez GMO oczywiście 😉
Z pewnością nie jest to przekąska na co dzień, ale w zaistniałej sytuacji ekstremalnej sprawdziła się bez zarzutów. Spełniła też dodatkową, bardzo pożyteczną funkcję – syn nauczył się częstować inne dzieci i widać było, że jest szczęśliwy i dumny 😉
Oczywiście jeśli już inwestujesz w ziarna kukurydzy ekologicznej bez GMO to nie „psuj” dania przygotowując je w mikrofali. Tradycyjny sposób, czyli garnek lub duża patelnia z tłuszczem przeznaczonym do smażenia (smalec, masło klarowane, olej kokosowy) to najmniej szkodliwe rozwiązanie.
Składniki (na 2 duże porcje):
- ok. 90 g (pół szklanki) ziaren kukurydzy BIO bez GMO
- kopiata łyżka dozwolonego tłuszczu – u mnie masło klarowane
- duża patelnia z przykrywką lub garnek z przykrywką
- sól do smaku
Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.
Przygotowanie:
Odmierz sobie odpowiednią ilość ziaren kukurydzy.
Rozgrzej dozwolony tłuszcz na dużej patelni lub w garnku. Najlepiej aby przykrywka była szklana, wtedy widać pierwsze oznaki przypalania się ziaren (dym). Z tej racji, że kuchenkę trzeba naprawdę dobrze rozgrzać (u mnie poziom 8 na 9) lepiej użyć patelni, która z zasady jest przeznaczona do smażenia w wyższych temperaturach.
Wrzuć kilka ziaren kukurydzy, a jak zaczną eksplodować dodaj pozostałe. Co kilka sekund potrząśnij patelnią, aby ziarna równomiernie się nagrzewały i aby nie przypalały się.
Kuchenkę wyłącz w momencie jak ziarna będą strzelały rzadziej niż co 3 sekundy lub jeśli tylko zobaczysz ulatniający się dym lub zapach spalenizny.
Odczekaj około 2 minuty zanim podniesiesz pokrywkę jeśli nie chcesz mieć pół kuchni do sprzątania 😉
Popcorn można polać dodatkowo rozpuszczonym masłem i posypać solą.
Z tej racji, ze jedliśmy na dworze nasz popcorn BIO zapakowałam do worków strunowych. Można zapakować także do pojemników na przekąski, ale woreczki po spożyciu zawartości można po prostu zutylizować 😉
Świetnie jako przekąski sprawdzi się także groszek ptysiowy z moich przepisów.
Smacznego!