Popcorn BIO bez GMO 3xbez, 4xbez

Popcorn BIO bez GMO 3 x bez, 4 x bezW takie upały jak obecne nawet jabłko pokrojone w kostkę od razu się psuło i dzieci nie chciały jeść. Z pomocą przyszedł popcorn BIO bez GMO oczywiście 😉

Z pewnością nie jest to przekąska na co dzień, ale w zaistniałej sytuacji ekstremalnej sprawdziła się bez zarzutów. Spełniła też dodatkową, bardzo pożyteczną funkcję – syn nauczył się częstować inne dzieci i widać było, że jest szczęśliwy i dumny 😉

Oczywiście jeśli już inwestujesz w ziarna kukurydzy ekologicznej bez GMO to nie „psuj” dania przygotowując je w mikrofali. Tradycyjny sposób, czyli garnek lub duża patelnia z tłuszczem przeznaczonym do smażenia (smalec, masło klarowane, olej kokosowy) to najmniej szkodliwe rozwiązanie.

Składniki (na 2 duże porcje):

Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.

Przygotowanie:

Odmierz sobie odpowiednią ilość ziaren kukurydzy.

Rozgrzej dozwolony tłuszcz na dużej patelni lub w garnku. Najlepiej aby przykrywka była szklana, wtedy widać pierwsze oznaki przypalania się ziaren (dym). Z tej racji, że kuchenkę trzeba naprawdę dobrze rozgrzać (u mnie poziom 8 na 9) lepiej użyć patelni, która z zasady jest przeznaczona do smażenia w wyższych temperaturach.

Wrzuć kilka ziaren kukurydzy, a jak zaczną eksplodować dodaj pozostałe. Co kilka sekund potrząśnij patelnią, aby ziarna równomiernie się nagrzewały i aby nie przypalały się.

Kuchenkę wyłącz w momencie jak ziarna będą strzelały rzadziej niż co 3 sekundy lub jeśli tylko zobaczysz ulatniający się dym lub zapach spalenizny.

Odczekaj około 2 minuty zanim podniesiesz pokrywkę jeśli nie chcesz mieć pół kuchni do sprzątania 😉

Popcorn można polać dodatkowo rozpuszczonym masłem i posypać solą.

Z tej racji, ze jedliśmy na dworze nasz popcorn BIO zapakowałam do worków strunowych. Można zapakować także do pojemników na przekąski, ale woreczki po spożyciu zawartości można po prostu zutylizować 😉

Świetnie jako przekąski sprawdzi się także groszek ptysiowy z moich przepisów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *