Okazuje się, że spora część potraw które wcześniej gotowałam jest zgodna z dietą SCD, co mnie cieszy, bo bardzo je lubię. Jedną z nich jest potrawka z indyka.
Polecam to danie, bo nie dość że smaczne to praktycznie samo się robi. Danie w większości składa się z „gotowców”, które można mieć „w razie czego” w zamrażalniku (mięso gulaszowe, warzywa na patelnię) i szafce (mowa o soku Tymbark).
W wersji dla dorosłych polecam dodanie szczypty przyprawy garam masala, a danie nabierze naprawdę orientalnego charakteru. Edit: 17.06.2017 – znalazłam garam masala z ciekawym składem, bez pieprzu. Jeśli mamy pewność, że dziecko nie jest uczulone na seler (który jest w składzie), to myślę, że można także jemu doprawić.
Składniki:
- opakowanie mięsa z udźca indyka na gulasz np. Indykpol
- opakowanie orientalnych warzyw na patelnię (ja dodaję swoje przyprawy, nie te z saszetki)
- przecier paprykowy, przecier pomidorowy lub sok Tymbark Vega Prowansalskie Pola
- 1 cebula
- dozwolony tłuszcz do podsmażenia mięsa – u mnie tłuszcz zebrany z wywaru z kości
- pół łyżeczki kurkumy
- papryka słodka, curry, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, tak aby były odpowiednie dla dziecka „na raz”. Mięso podsmaż na dozwolonym tłuszczu, krótko, aby się ścięło.
Przełóż mięso do rondla z grubym dnem przeznaczonym do duszenia potraw.
Na dozwolonym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulkę z dodatkiem kurkumy.
Przełóż do rondla i z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soku duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Przy opcji z użyciem przecieru dolej jeszcze około 400 ml wody.
Po tym czasie dorzuć mrożone warzywa i resztę przypraw.
Duś do miękkości warzyw i mięsa, w razie potrzeby dolewając wodę.
Potrawka z indyka jest smaczna zarówno z makaronem, ziemniakami w kawałkach, jak i kaszami. Ja daję sporą ilość warzyw w stosunku do mięsa, chłopcy jedzą na samo (coś jak lecho).
Edit: 01.05.2017 Potrawkę z indyka można podawać także z bez-skrobiowym puree np. cukiniowo-porowym lub ryżem kalafiorowym.