Ciekawa sprawa, ale na jesień jakoś naturalnie ciągnie nas do kiszonek. Kolejnym daniem z ich wykorzystaniem są krokiety z kapustą kiszoną.Danie to było przygotowanie z myślą o starszym synu, niestety jelitówka pokrzyżowała nam plany i dania nie spróbował.
Oczywiście kapusta kiszona najlepsza i najzdrowsza jest na surowo, ale trzeba przyznać że gotowana, czy to w krokietach, czy bigosie jest po prostu bardzo smaczna. Surowa kapusta kiszona lub sok z kapusty kiszonej reguluje trawienie, usprawnia także proces wchłaniania składników odżywczych. Zawiera także witaminy z grupy B, które w niedoborze ma większość z nas. Więcej o właściwościach kapusty kiszonej tutaj.
Składniki na farsz:
- słoik 900 ml kapusty kiszonej domowej roboty
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- średnia marchewka (w kapuście nieco marchewki już było)
- kminek, estragon, kurkuma, liście laurowe, ziele angielskie
- sok z połowy cytryny
- dozwolony tłuszcz do podsmażenia cebuli (u mnie tłuszcz zebrany z przestudzonego wywaru z kości)
Naleśniki były wykonane w większości z mąki teff i amarantusowej, z niewielkim dodatkiem kukurydzianej i ryżowej. Pewnie gdybym dodała ziemniaczaną to nie popękałyby 🙂
Przygotowanie:
Z tej racji, że moja kapusta kiszona miała dziwny posmak ugotowałam ją osobno z zielem angielskim, listkami laurowymi i niewielką ilością wody. Jeśli Wasza kapusta będzie smaczna to myślę, że wystarczy ją dobrze odcisnąć i dusić od razu z innymi dodatkami. Kapustę po ugotowaniu nieco przestudziłam, odcisnęłam i nieco ręcznie poszatkowałam.
W tym czasie podsmażyłam cebulkę z kurkumą, a następnie na tej samej patelni pieczarki z estragonem (podobno podkreśla grzybowy smak).
Kapustę odłożyłam z powrotem do rondla dodając cebulkę, pieczarki, sok z połowy cytryny oraz pozostałe przyprawy. Ugotowałam do miękkości.
Zawinęłam w przygotowane wcześniej naleśniki i podgrzałam w piekarniku. Można zapiec posypane serem (lub „pseudoserem„, kto prawdziwego nie może).
Smak domowych krokietów z kapustą kiszoną jest inny niż tych sklepowych z racji użytych przypraw. Nam smakowało. Niebawem powtórka dla Juniora Seniora 🙂 Krokiety z kapustą stanowią fajny dodatek do jakiejś pitnej zupki np. barszczu czerwonego lub zupy pomidorowej.