Tym razem omlet jaglany w wydaniu dla Juniora Seniora. Wszamany na wynos, w drodze do lekarza 🙂Jajka Junior pod każdą postacią lubi. Nie wiem co bym zrobiła gdyby wyszły nam w nietolerancjach…
Edit 2.07.2017 – jajka niestety wyszły w nietolerancjach, ale dajemy radę 🙂 Ciągle powstają nowe przepisy 4xbez.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 kopiate łyżki jaglanki ekspandowanej
- łyżeczka karobu
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta sody
- kopiata łyżeczka ksylitolu
- łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
Przygotowanie:
Suche składniki zblendować.
Dodać oliwę i ponownie zblendować.
Dodać jajka i wymieszać na niższych obrotach.
Olej rozpuścić na patelni (można równomiernie rozprowadzić np. pędzelkiem silikonowym) i wylać zawartość blendera.
Jak brzegi zaczną odchodzić od patelni (można sprawdzić drewnianą lub silikonową łopatką lub bardzo mocno potrząsnąć patelnią 😉 ) przerzucić omlet na drugą stronę.
Podawałam z dżemem 100% Łowicz z czarnego bzu – idealny na okres przeziębieniowy 😉
One thought on “Omlet jaglany 3xbez”