Trzecie podejście do groszku ptysiowego. Konsystencja ciasta idealna. Bardzo chrupiące po upieczeniu 🙂
Tym razem do ciasta na groszek ptysiowy dodałam cukinię (wcześniejsza wersja była z dodatkiem pieczonego bakłażana), aby zmniejszyć nieco ilość dodawanej mąki i udało się zejść z 6 do 4 łyżek.
Składniki:
- cukinia
- 2 nieco czubate łyżki mąki teff
- 2 nieco czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka – tym razem XL
- sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka
- 200 ml wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka smalcu gęsiego
Przygotowanie:
Cukinię umyć, można obrać i wydrążyć, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny. Jak się „spoci”, czyli puści sok, przełożyć na sitko lub owinąć w gazę i dobrze wycisnąć. Przełożyć na patelnię i dusić 10 minut z przyprawami oraz łyżką smalcu gęsiego. Podduszoną cukinię zblendować na gładko razem z jajkami.
W 200 ml wody rozpuścić masło klarowane, jak zacznie się gotować zmniejszyć gaz do minimum (kuchenki elektryczne/indukcyjne wyłączyć trzymając garnek nadal na palniku) i sprawnie dodać jajka z cukinią, a chwilę po tym mąkę. Szybko mieszać bo gęstnieje 🙂 Ja użyłam trzepaczki od blendera, grudek nie było.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste, idealne do wyciskania za pomocą szprycy jaką dekoruje się torty 🙂 Należy robić małe kropeczki w odstępie min 0,7 cm. Piec w temperaturze 185 stopni 25 minut* (lub w wyższej, krócej).
Groszek ptysiowy z dodatkiem cukinii po upieczeniu jest pyszny i chrupiący – idealny do zupy krem lub jako samodzielna przekąska.
*Dotyczy kuchenki gazowej bez termoobiegu.
3 thoughts on “Groszek ptysiowy cukiniowy 3xbez”