Jeśli gotujesz wywar z kości to to danie aż prosi się o zrobienie „przy okazji”. Tak samo jak wywar regeneruje jelita i jest urozmaiceniem monotonnej początkowo diety.Studzienina to określenie z „moich stron”. Dopiero na studiach dowiedziałam się, że to danie jest bardziej znane w kraju jako zimne nóżki. Ja tam wybredna nie jestem, nóżka czy nie nóżka daję do tego te kawałki mięsa z których aktualnie robię wywar 🙂 Choć to mało zdrowo ja studzieninę uwielbiam jeść skropioną octem. W wersji prozdrowotnej można ją skropić sokiem z cytryny. W takiej też postaci dałam ją do spróbowania synowi. Zjadł 1/3 porcji, co jak na niespełna 4 latka uważam, że i tak wyczyn. Z pewnością będę mu ją jeszcze proponowała, gdyż studzienina na żelatynie jest polecana w diecie GAPS na regenerację jelit, a tego nam właśnie teraz potrzeba.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej warzyw. Oprócz marchwi z wywaru z kości znalazły się tam także fasolka szparagowa, groszek zielony, oliwki (z zalewy bez cukru) oraz kukurydza (mrożona, nie z puszki). Kolejnym razem planuję podmienić kukurydzę (która nie jest SCD, ani GAPS) na ugotowanego i pokrojonego w kostkę czerwonego buraka. Z pewnością ta zamiana wyjdzie na zdrowie. Nie wszystkie z tych warzyw są wskazane na pierwszym etapie diety GAPS, należy je dobrać według własnych aktualnych możliwości.
Składniki (na 3 porcje):
- 500 ml wywaru z kości
- mięso z wywaru – nie ważyłam, ale objętościowo było tego niespełna 2 szklanki
- marchew z wywaru
- mrożona kukurydza, groszek i fasolka szparagowa – łącznie ok. 1,5 szklanki mrożonych warzyw (przed gotowaniem)
- kilka zielonych oliwek
- 3 łyżeczki żelatyny – pewnie każda jest inna, więc sugeruję ilość żelatyny dodać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można także jej nie używać, jeśli wywar był gotowany bardzo długo to jest szansa że bez dodatków zamieni się w delikatną galaretkę.
- szczypta soli, pieprzu, majeranku
- natka pietruszki lub koperek świeży do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso z wywaru przestudzić i oddzielić od kości. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w miseczkach. Dobrze, aby miseczki miały przykrywki, wtedy można je w lodówce ustawić jedna na drugiej 😉
Ugotować mrożone warzywa z dodatkiem soli. Marchew z wywaru pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na ćwiartki.
Warzywa dołożyć do mięsa w miseczkach i wymieszać.
Zagotować wywar. Po wyłączeniu bardzo dokładnie zmieszać z żelatyną.
Wywar z żelatyną przelać do miseczek. Posypać natką pietruszki lub koperku. Odstawić do przestygnięcia, a potem do lodówki.
Smacznego! … i na zdrowie 😉
2 thoughts on “Studzienina 3xbez, SCD, GAPS”