Dlaczego pulpeciki z rukolą? Zielone warzywa liściaste to skarbnica witamin i minerałów. Chłopcy nie garną się jeszcze do sałatek i surówek, więc trzeba znaleźć inny sposób na przemycenie zielonych warzyw.Jak dla mnie rukola to jedno z niewielu warzyw zielonolistnych, które nawet w okresie zimowym ma jakiś smak. Ten smak związany jest z zawartością związków o działaniu bakteriobójczym. Natomiast intensywny kolor rukola zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie detoksykujące. Więcej o właściwościach rukoli znajdziesz tutaj. Dlatego chętnie po nią sięgam, ale nie tylko dlatego, staram się po prostu gotować w sposób jak najbardziej zróżnicowany używając także tych mniej popularnych warzyw. My dorośli jemy ją w sałatkach, a dzieciakom dodaję do dań obiadowych lub soków warzywno-owocowych.
Pulpeciki według poniższego przepisu są 4xbez: bez glutenu, bez cukru, bez mleka oraz bez jajek. Są także zgodne z dietą SCD.
Składniki (na około 6-7 porcji obiadowych dla dzieciaków):
- tacka mięsa mielonego z indyka – 450 g
- pół opakowania świeżej rukoli – 125 g
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- szczypta soli, słodkiej papryki, tymianku
- łyżka masła klarowanego lub innego dozwolonego tłuszczu
- 2 łyżki natki pietruszki – u mnie poszatkowana, mrożona
Przygotowanie:
Rukolę umyć i nieco poszatkować. Poddusić na maśle klarowanym. Na ostatnią minutę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wystudzoną rukolę przełożyć do robota kuchennego, dołożyć pozostałe przyprawy i nieco zblendować.
Dodać mięso mielone i wymieszać na niezbyt szybkich obrotach.
Deskę do krojenia wyłożyć papierem do pieczenia lub owinąć folią spożywczą – dzięki temu pulpety mniej będą się przyklejać niż do samej deski.
Łyżeczką nabierać porcję mięsa i formować w wilgotnych dłoniach niewielki pulpet (1,5 – 2 cm średnicy).
Pulpeciki odkładać na deskę.
W tym czasie w dużym rondlu zagotować wodę. Garnek nie musi być wysoki, ważne aby miał jak największą średnicę.
Porcję pulpecików wrzucić do wody i gotować jakieś 20 minut od momentu wypłynięcia.
Pulpeciki podawałam z kalafiorem gotowanym na parze w bezglutenowej panierce oraz sosem warzywnym a’la beszamelowy. Można także dodać je do zupy-krem. Pierwotnie robiłam je z dodatkiem ryżu i siemienia lnianego, ale nawet i bez tych składników nie rozpadają się podczas gotowania.
One thought on “Pulpeciki z rukolą 3xbez, 4xbez, SCD”