W przedszkolu mają serwować ryż na mleku, to i ja zrobiłam, a co 😉
Z tym, że mój będzie w wersji 3, a nawet 4xbez i z dodatkowym „chłodzeniem” w postaci kosteczek kisielu „wzmocnionego” agarem. Kisiel robiłam poprzedniego dnia, także jako deser do przedszkola. Do przepisu na klasyczny kisiel dodałam pół łyżeczki agar agar, aby konsystencję miał mniej ciągnącą, a bardziej jak galaretka. Dzięki temu łatwiej synowi go zjeść 😉
Składniki (na 3 porcje):
- 80 g suchego ryżu
- 500 ml domowego mleka kokosowego lub 125 ml kupnego mleczka kokosowego + resztę wody
- szczypta soli
- łyżeczka ksylitolu – opcjonalnie, jak ktoś lubi ewidentnie słodkie smaki
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub jakiś aromat/ekstrakt
- szczypta zmielonej wanilii lub aromat waniliowy bez cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny lub saszetka soku z pigwowca lub łyżka soku z żurawiny – czyli generalnie coś kwaśnego, co masz pod ręką 😉
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
- dojrzała soczysta gruszka
- owoce, kisiel/galaretka do dekoracji
Linki umieszczone powyżej to tak zwane linki afiliacyjne. Klikając na nie i przechodząc do dowolnego sklepu (przycisk „idź do sklepu”) lub dokonując zakupu z poziomu Ceneo (przycisk „kup teraz”) otrzymam z tego tytułu niewielką prowizję. Nie wpłynie to na cenę jaką Ty zapłacisz za zamówione produkty, a pokaże mi, że doceniasz moje rekomendacje i pracę włożoną w prezentowanie przepisów. Będę Ci bardzo wdzięczna za korzystanie z tych linków.
Przygotowanie:
Ryż umieść na sitku i przepłucz go kilkakrotnie w wodzie. Woda po płukaniu powinna być przezroczysta, nie mętna.
Umieść ryż w garnku i zalej mlekiem kokosowym lub mlekiem z wodą. Niewykluczone, że w trakcie gotowania trzeba będzie jeszcze dodać wody.
Dodaj szczyptę soli i (opcjonalnie) ksylitolu. Gotuj według wskazówek na opakowaniu, a nawet kilka minut dłużej.
Gotuj na bardzo małym ogniu (u mnie poziom 4 na 9) i pod przykryciem.
Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce (na oczkach o dowolnej wielkości).
Na minutę przed końcem gotowania dodaj kwaśny sok, starty owoc, wanilię i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Ryż na mleku przełóż do miseczek i odstaw do przestygnięcia. Przed włożeniem do lodówki udekoruj kosteczkami i owocami.
Smacznego!